Archive

Archive for June, 2010

Eeeeee Buruknya Blog Ini!!

30/06/2010 16 comments
Soalan pertama aku nak tanya: “Apa pendapat kawan-kawan bila pertama kali masuk blog aku??”
Hahaha sebelum aku membebel aku nak gelak puas-puas!!! Hahahah sapa yang cakap cantik tu memang la sebab aku rasa blog ni la paling buruk dan ni la pertama kali aku wat plain je blog aku! Adoiii!! Buruk2!! Tak suka!!
Wehhh!! Kalau tak suka tukar laa!! Aku bukan taknak tukar masalahnya hemmm entah laa. Kalau korang duduk di tempat aku sekarang korang tahu la kenapa aku dah malas nak tukar. Biar je lah merah gini hahahah sengal!
Adoi!! Benci lak aku tengok bila kosong gini hahha adoii penat aku gelak tengok blog sendiri hakhak.. Hemm tak kesah la, asalkan ia nya ringan tuk kawan2 loading!!
Ok daaa~~~
Categories: Uncategorized

Sakit Ketika Haid

30/06/2010 5 comments
Masih ada yang tidak ada mengetahu tentang haid? Rasanya sekarang budak-budak sekolah rendah dah tahu pasal nih. Tidak normal boleh aku katakna kat sini kalau anda tidak tahu apa itu haid.
Cuma mungkin ada sesetengah golongan yang masih tidak tahu bahawa datangnya haid dalam keadaan yang macam. Sebab seseorang wanita itu tidak sama. Aku nyatakan kat sini berdasarkan pengalaman sendiri. Ada wanita/perempuan di luar sana tidak pernah merasa macam mana sakitnye ketika haid. Senang sebut senggugut. Ada juga yang tidak pernah tidak (Bahasa Arab sebut ‘La budda’) tak merasa sakit, setiap kali datang haid pasti sampai tak boleh nak bangun!

>> Gambar aku cilok dari en Google <<

Tanda-tanda wanita/perempuan ketika haid (sumber di sini):
  • Kekejangan otot di bahagian bawah abdomen dan sakit belakang
  • Kelesuan
  • Loya atau muntah
  • Sakit kepala
  • Keletihan dan pening
  • Dalam beberapa kes kesakitan tersebut merebak ke bahagian sulit seperti bahagian peha dalam
Peringatan untuk kaum Adam diluar sana, rasanya anda patut ketahui hal ini, tapi rasanya dah ramai yang tahu kot ahaks. Terutamanya yang bergelar suami =).
Sakit senggugut jangan dipermain-mainkan. Mungkin ada sesetangah kaun lelaki suka mempermainkan hal sengugut nih. Tahu tak betapa sakitnya senggugut?? Honestly aku sendiri pernah kena yang teruk sam[ai tahap aku merangkak dan demam sampai 3 hari (itu pengalaman aku), mungkin ada yang ada lebih teruk dari aku. Aku mohon sangat, jangan mempersendakan hal ini. Aku nyatakan kat sini bukan untuk suka. Cukuplah kamu memahami keadaan wanita seperti ini.
>> Ini juga aku amik dari kotak Google<<
Kamu tahu?? Ini yang eprnah aku dapat maklumat. Datang haid ini merupakan bersalin kecil. Sakitnya memang sakit sampai terkadang boleh effect tak boleh nak mengandung. Selain itu boleh menyebabkan barah. Banyak kamu boleh baca akan hal ini. Artikal berlambak kat internet.
Satu lagi aku nak kongsi. Sekiranya kamu (kaum wanita khususnya) pernah melalui senggugut yang sakit, maka kamu bayangkan lah sakit hendak bersalin adalah 10 kali ganda sakit itu. Hargailah kesakitan ini =) kenapa aku katakan sedemikian, Sebab ada sesetengah golongan yang tak pernah merasa sakitnya senggugut.
Setakat ini dulu ya perkongsian aku petang nih =)
Categories: Uncategorized

Cikgu Tak Ngaja Ke??

30/06/2010 8 comments
“Cikgu tak ngaja ke sekarang?”
“Cikgu ngaja subjek apa?”
“Cikgu ngaja di mana?”
“Tengah rehat ke cikgu?”
“Anak-anak murid tak nakal??
Hehehehe kadang aku nak tergelak bila baca soalan yang diutarakan. Hemm kadang bosan juga asik kena bg jawapan yang sama. namun terkadang aku berasa seronok bila orang atau pengunjung yang datang bertanyakan itu dan ini. Apa2 pun ucapan terima kasih kepada sesiapa yang pernah berkunjung ke blog aku dan menanyakan soalan-soalan seperti itu.
Memandangkan aku macam (macam je, selagi mampu aku jawab dengan ikhlas) dah tak larat dengan persoalan2 yang ada, maka aku tergerak nak bercerita sedikit mengenai siapa akau yang sebenarnya hee. Sesiapa yang berminat boleh teruskan pembacaan, sesiapa yang tak minat sila2 ke blog rakan yang lain ahaks.
Siapa Cikgu Farha?? Gaya tulis Cikgu di depan macam dah mengajar kan?? Subjek pe ek??
Untuk pengetahuan kawan semua, aku masih lagi bergelar PELAJAR di salah sebuah universiti di selatan Malaysia. Maknanya aku masih belum layak untuk mendapat title cikgu kan?? Tapi aku tak kesah orang nak cakap apa, aku tetap berbangga dengan title CIKGU..sebab itu lahirnye CIKGUFARHA di dunia blogging nih.
Namun masih ada yang puas hati dengan aku. Sebab sepatutnya aku letak title USTAZAH dihadapan, bukan CIKGU. Ini kerana major sebenar aku adalah pendidikan (Pengajian Islam). Masa aku turun praktikal pon aku ngaja subjek Pendidikan Islam.
Latiha Mengajar di SMK Dato’ Ali, Pontian
Sungguh rindu saat ini
Kenapa ya?? Ok meh aku jawab. Aku lagi selesa letak CIKGU berbanding USTAZAH kerana aku nak rakan2 selesa ngan aku, sebab seorang yang sempoi, open minded dan aku nak aku seorang guru yang mudah didekati. Walaupun begitu aku tetap akan bagitahu yang aku nih bakal bergelar USTAZAH satu hari nanti. =) Aku tetap berbangga. =)
Rasanya selepas ini tiada lagi yang bertanya ya. Aku dah terangkan serba sedikit perihal diri aku.
Oh ya, sebelum lupa, mulai sem depan yang akan bermula tak lama lagi (sila ikuti kisah yang bakal dicoretkan), aku dengan rasminya berada di tahun akhir iaitu 4 SPI (wahh kakak senior tuuuu). Sekiranya dipanjngkan umur, aku akan tamat belajar bulan 4 tahun 2011. Doakan Ustazah ye 😉
Categories: Uncategorized

Perkara Yang Aku Tak Suka Ketika BW

30/06/2010 32 comments
Salam kawan dan selamat pagi semua (if korang baca entry ni pagi la hehe). Sejak aku mula rajin nak BW ni, aku kadang geram dan sakit hati juga, kenapa ya?? Ok meh aku listkan beberapa perkara yang wat aku malas nak bukak sesetengah blog nih.
  1. Lambat nak loading keseluruhan page. Sebabnya terlalu banyak benda yang tak patut diletak. Contoh gambar-gambar kenangan laa kononnya. Aku rasa tak patut letak sebab semakin banyak gambar semakin lambat nak loading!
  2. Banyak sangat icon-icon yang comel. Aduss berpinor-pinor mata den weyyy. Buang-buang laa. Honestly as a visitor aku kurang berminat dengan semua itu. Tapi kalau korang suka aku tak kesah cuma menyebabkan page kamu lambat nak loading. HUH!
  3. Banyak sangat widget yang tak patut nak letak. Hemm aku cadangkan kalau banyak sangat widget yang tak penting tu korang buat satu lagi page di mana kamu boleh kumpul semua widget ok. Jadi tak laa berat nak tunggu page kamu terbuka semua.
Aku rasa cukup 3 yang aku listkan. Apa yang aku listkan tu berdasarkan sepanjang aku blogwalking ke blog kamu-kamu. Aku jadi kadang malas nak BW sebab tu la. Hemm fikir-fikirkan lah ya.
Untuk pengetahuan semua, aku selalu edit blog aku. Bila aku baca blog-blog otai yang lain, aku ikut mana2 yang best. LETAK APA YANG PATUT SAHAJA. Jadi blog jadi ringan.
Ok lah, untuk enrty kali ni tiada gambar hehe. Malas nak masukkan sebab sekadar nak membebel je. Nanti aku sambung lagi.
Salam. Terima kasih kerana sudi membaca di sini. =)
Categories: Uncategorized

Buffering Masih Tiada

29/06/2010 16 comments
Salam dan masih pagi lagi sebab baru jam 1136 am (time aku tulis ni la kan). Ok straight to the point. Malas nak ngomel perkara yang bukan-bukan hehe. Tadi pagi aku berchit chat kat YM dengan En Ben. Wahhh sapa yang tak kenal En Ben kita ni kan?? Banyak jugak yang aku tanya itu dan ini. Aku YM laa, bukan kat twitter. Eh eh jgn jeles deh ahaks.. Sangat ramah dan mesra gitu orang nye 😉
Aku ada tanya hal Buff kat En Ben. Sebab aku yang agak lembap nak faham tang Nuffnang ni. En Ben ada tanya kan aku dah dapat Buff ke?? Erkk tapi pulak yang tanya balik “Buff tu apa?? Kan da bayar duit..” (lebih kurang gitu laa…)
Mujur En Ben tak gelakkan aku. Hahaha tapi aku lak yang gelak adesss.. Terasa kebodohan diri sendiri haha… Tapi En Ben kata kalau dapat Buff dalam sehari leh naik sampai 30-40 sehari. Woowww!! Agak teruja!! So excited!!!
Masalahnya aku TAK PERNAH DAPAT BUFF lagi!! So how?? Emm takpa2 aku akan terus bersabar heheh mata duitan sungguh.
Aku bagitahu laa kat En Ben yang blog aku nih sekadar mencerita hal-hal biasa, bukan mantap2 pun jadi mungkin susah nak dapat buff. Tapi En Ben bagitahu kat aku itu semua tak jadi masalah sebab blog dia pon cerita biasa2 je hahha gelak aku. Kenapa aku gelak aku sendiri tidak pasti ahaks.
Seterusnya aku dapat nasihat dari En Ben, Mr. Otai kita kan?? Dia cakap walaupun aku nanti dah start kuliah, busy macam mana pon dalam sehari kena jugak update new entry, cerita apa yang aku belajar kat kelas. Hemm terpikir gak aku sebab apa yang En Ben katakan tu betul juga dan life as a student ni macam cerita ada kan?? Hehe
Ok lah… A BRILLION THANK YOU diberikan kepada En Ben!!!!
Categories: Uncategorized

Aku kahwin dengan orang lain =(

29/06/2010 35 comments
Aku dipaksa kahwin dengan jejaka yang tidak dikenali. Ya, pilihan keluarga aku sendiri. Sebagai anak yang tidak berani nak membantah, aku terima seadanya. Seluruh family begitu teruja membuat persiapan yang agak grand! Tapi aku hanya diam membatu. Tiada perasaan ketika itu.
Tiba saat harinya, aku disolekkan untuk kelihatan begitu anggun dan cantik. Aku bagaikan anak patung yang diusung ke mari, dipuji. Aku diam tanpa kata dan hanya memikirkan siapakah suami aku yang sah?
Mata aku melilau dan ku lihat seorang jejaka yang berbadan gempal memakai pakaian pengantin. Owhh itu lah orangnya. Aku tunjuk tidak lagi mahu melihat. Kenapa ummi aboh ku pilih dia? Kan aku dah bertunang? Hampir menitis air mata ini. Masih terfikir2 kenapa?? Kenapa?? Kenapa?? Apa yang sedang berlaku?? Kenapa aku berkahwin dengan orang lain.
Selesai majlis persandingan, petang aku dan suami berehat. Sungguh aku tak mampu untuk melihat wajahnya. Sungguh aku masih tak dapat nak terima dia itu suami ku. Aku rindukan tunang aku. Tapi di mana dia?? Sungguh aku keliru.
Tinggal aku berdua dengan si dia, oppsss suami aku. Aku tunduk membaca majalah. Dan sekelita aku tahu dia di depan aku kini. Namun aku masih tidak mengangkat wajahku. Aku diam dan terus diam.
Tiba-tiba aku terdengar esakan. Hati tertanya datang dari mana. Ku amati, pasang telinga. Ya allah, suami aku menangis. Aku fikir, kenapa?? Ku angkat kepala, pandang wajah suami ku. Sejuk hati Allah yang tahu. Lantas ku senyum.
‘Abang, kenapa menangis?’
Diam
‘Bagitahu laa kenapa menangis nih?’
Aku senyum. Ikhlas. Tiada lagi nama tunang aku dalam kepala. Hanya suamiku.
‘Abang tahu Farha tak dapat nak terima abang sebagai suami Farha’
Diam lagi. Dan aku terus aku bersuara.
‘Shyyyyy…maafkan Farha. Tapi selepas Farha melihat wajah abg sekarang, hati ni sejuk.Maafkan Farha kerana bersikap dingin.’
Terus badanku diraih~~~
************************************************
Allahu Akbar (2x) Azan berkumandang.
Eh..bukan ke aku dah kawen dengan…..eh siapa tadi??
Mak aiii aku bermimpi ke?? Cet~~ Baru nak feeling!! Tapi aku dipaksa kahwin dengan orang lain!! Owhh tidak….mujur mimpi je haha..
Adess sengaL sungguh..ok chow..nak kuor p beli cat lagikk~
Categories: Uncategorized

Pemilihan Tajuk Yang Sesuai

28/06/2010 28 comments
Salam pembuka bicara. Petang yang damai, selepas selesai BW ke blog rakan-rakan, klik-klik apa yang patut, dan setelah mengedit keseluruhan blog agar nampak tidak serabut, maka aku teringat akan entry aku yang pasal Nuff aku ciput. Hati aku tergerak tuk baca komen-komen yang diberikan dan aku tertarik dengan tips yang diberikan oleh si tedi.
Rasanya ramai yang kenali si tedi ni. Hehe jadi tak perlu lah aku nak ulas panjang. Ucapan terima kasih kepada si tedi dengan pengongsian tips tersebut. Sila klik SINI.

>>Mengidamkan pelamin berkonsepkan Garden<<
>>Gambar diambil dengan menggunakan henset, maaf agak tidak cantik<<
Selepas membaca enrty beliau, tibe aku terfikir macam mana pemilihan tajuk boleh menarik minat pengunjung ke blog kita?? Bila saya tilik2 blog saya yang cute nih (perasan sudaa ahaks) saya dapati tidak la hebat sangat setiap tajuk-tajuk yang ada. Namun Alhamdulillahh masih mendapat sambutan.
Persoalannnya, adakah pemilihan tajuk ini akan memberi pengaruh yang besar terhadap traffik kita?? Boleh sesiapa jawab? Serius aku memikirkan hal ini hemm.
Berkenaan blog aku, kebanyakkan story yang aku tuliskan kat sini berkaitan peribadi atau kisah2 yang aku sendiri lalui. Jujurnya aku kurang berminat nak bercerita hal lain. Sebb bagi aku setiap orang ada kisah tersendiri. Ada yang boleh diceritakan dan ada ynag tak perlu. Apa yang boleh dikongsikan mungkin boleh dijadikan panduan atau iktibar atau semangat barangkali.
Jadi, macam mana ya? Bincang2 kat sini boleh? Tukar-tukar pendapat =)
p/s: Nuff dah mula menunjukkan respond yang positif weeee
Categories: Uncategorized