Archive

Archive for August, 2009

cuTi daH haBiS

31/08/2009 10 comments

first sekali aku nak jerit..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

oppsss dahhh hehe

adehh laa..dlm tak sedar cuti dah hbs..betapa bhgianyee aku duk umah sepanjng cuti nih..tahu nape?? sbb aku menggunakan sepenuhnye masa duduk di rumah…aku hanya keluar apabila ummi suh beli brg jee hehe…tu yg syokk tu…biasa aku mesti ilangg dr umah ahaks…agak nakal aku nihh wakakak…paling2 tak pon g merayau2 kehkeh..

tp sekrg tidak lagii sbb aku dah kehabisan cuti adehh laa..nape cepat sgt masa berlalu….tp dlm tak sedar dah seminggu kan kiter berpuasa…hehe alhamdulillahh…

weeiii nak besiap lu…paling lamabt kul7 aku gerak..

k lahh doakan aku selamat sampai ke pontian tau..esok dah mule sek waaa kemlsana melanda nihh….huhu…

opsss k k k…dah lewat nak bersiap lu…daaaa….

p/s: aku drive dgn berhati2 sbb set minda kete byk arini kat jalan raya..hari org mula balik waaaa…hope sampai awal laa….

Advertisements
Categories: Uncategorized

kiTeR haNye meRanCanG

30/08/2009 3 comments


kite pergi la kemana-mana kat bumi Allah nih…org akan berkata “kite hanya merancang Allah yg tentukan segala2nya”..hemm aku setuju ngan statement nih…memang pon..kalo kite tgk contoh la…kite dah plann ngan kengkwn kite nak p shopping kul11…tp bile tibe kul11 benda lain plakk yg jadik..tul tak?? dan aku sendiri dah mengalaminye…

apa yg aku nak ckpkan kat sini berkaitan ngan hidup aku sekrg…byk yg aku rencanakan dlm hidup..lagik2 laa sejak umur dah meningkat 24 thn ni…waa dah tua rupenye aku..sapa2 yg tak ngaku tua tu tak tahu la…bg aku..umur 24nih dah cukup matang utk aku hidup sebgai seorg yg dewasa…sapa2 setuju?? angkat kening ahaks…

k lah melalut plak…thn depan dah 25..waa org kate dah cukup haul nak kawen hakhak gatai…tp kalo tak de jodoh nak wat camne kan….hemm terserah kat diri masing2..sbb kite leh rancang semua nih…sbb hala tuju kite nih akan berubah kalo kte sendiri yg nak ianya berubah…ada yg tak setuju ke?? waaa its up to u…aku bg pendpt je…sbb aku berckp berdasrkan pengalaman…walaupun aku dah diberi menikmati hidup selama 24 thn…tp aku rase aku dah leh pikir tu semua….sbb perempuan kan cepat matang…hemmm
sebut hal perancangan ni..aku nak bercerite tentang perancangan aku…tp tu lah..mcm aku sebut awal2 td…kite hanya merancang..yg tentukan semua ni semuanya di tangan Allah…kite hanya mampu berdoa semoga apa yg dirancangkan ni menjadi kenyataan dan berjalan apa yg dirancangkan..eh eh mcm berbelit plak ayat aku nih ahaks tak kesah laa kan…

mlm td aku ada bermesej2 ngan abg…ye lahh memang sebelum aku mesj sokmo cume mlm td agak serius perbincangan aku ngan die..biasa2 aku byk gurau2 n kenakan die jekk hehe ye lahh takkan tak nak siyess je kan..kena berckp gak hal2 siyess nih…skdr tuk perkongsian kisah aku…mcm aku ckp kite hanya merancang n bla bla bla~~

aku de ty die betul ke die siyess ngan aku…die jwb a’ahh..suke gak hati nih..pas tu die ty aku plak…aku hanya jawab aku tak kesah sgt mana2..sbb aku mls nak pkir hal nih ye lahh sbb pengalaman aku yg sebelum nih dah perit..mcm menghantui hidup aku…sbb kekdang aku takut nakberbicara hal nih…pastu aku ty lagi..”abg cadang nak wat bile?” die ckp ikut perancangan die thn depan…so aku pon berfikir sejenak..ye lahhh thn depan aku tak hbs belajar lagik…sebenar aku tak kesah sgt pon tp aku jadi susah hati bile pikir hal famly aku…sbb famly aku nih ada perancangan lain…

kekdang bile aku pikir…serba salah..ye lahh selagi tak kawen aku kena ikut cakp parent aku n segala perancangan famly aku..aku kena ikut…dlm istilah arab ‘sami’na wa ato’na’ hemmm tu lah…istilah melayu plakk ditelan mati mak diluah mati bapak…aku bagaikan telur di hujung tanduk..ewahh mcm nak kena bunuh…tp betul…kalo aku ckp mungkin org takkan n tak berapa nak fhm..tp tulah hakikat yg ada n yang berlaku kat diri aku…walaupun aku nampak keras di luar…tp bile aku berada lingkungan famly aku jadi ikut jek..mcm adik aku selalu ckp kat aku “kakha ni…cube laa bersuara skit…” aku bukan tak nak bersuara…cume aku takut digelar anak derhaka…ya allahh nauzubillah…

ok berbalik kepada my parents punye planning ye…aku n 2 org adik aku dah daftar haji..alhamdulilahh…rezki kami..tp baru dftar kan..lum tantu lagii..tp disebbkan ayah aku nih org kenal gak tabung haji nih so leh laa arrange thn 2011…means bile sampai thn 2011 aku n adik2 aku dah selamat hbs belajr..aku selamat wat degree n adik2 aku selmat wat dip..insya-allahh sbb ikut yg dijanjikan tempoh pengajian kami…so sebgai adiah ummi ayah aku pencen..dieorg nakbwk kami g haji…

ok kalo dipikirkan logik..umur kau dah 26 masa tuh..keje lom lagik kot..sbb kena tunggu posting..paling lambat pon thn depan aku start keje…means 27 r kan..huhu aku rase kwn2 aku dah 2 @ 3 org anak..aku masih terkedek2 single available haha sengaL..kalo skerg hati aku dah remuk..ni kan kalo dah 27..adeyy mcm mana laa keadaan aku masa tu ek…

tu laa aku nak bgtahu kat sini…ikut perancangan abg aku nak wat thn depan..persoalan yg bermain kat kepala aku nih:-

1- ummi bg ke?
2- kalo aku kawen, kompom aku tak leh g wat haji
3- aku belajo lagikk…boleh ke aku bg komitmen?
4- mcm mana aku nak bgtahu ummi hal nih?
5- kalo ummi tak bg, sanggup ke abg nak tunggu?
6- hati aku berbelah bg antara dua…

haa tu laa persoalannye…susah kan?? kekdang wat aku jadi bingung..mana satu nak aku dulukan?? kawen atau lambaian haji??enth laa..pening aku memikirkan hal nih…sampai aku jeles tgk famly yg senang jee nak lepas anak die kawen tnpa bersyarat..napa aku ckp g2?? sbb famly aku nih kalo di tilik betul2 byk sungguh bersyaratnye…tp sumenye demi kebaikan tuk masa depan…kalo aku cite hal syarat je memang tak muat r blog nih..so aku skip kan jek..

aku rase panjg lebar dah aku cerita…kiranye kesimpulan yg aku nak ckpkan kat sini…aku hanya mampu merancang..aku hanya mampu berdoa semoga hati ummi n aboh aku terbuka tuk terima pendpt aku..tuk masa terdekat nih aku tumpu study dulu…nanti lahh tunggu thn depan…bile?? nanti lahh..insya-allah b4 puasa thn depan aku harap aku ada kekuatan tuk luahkan hajat aku nih…insya-allh..aminnn
Categories: sajak dan luahan hati

caR MP3 aKu~~

27/08/2009 9 comments

enth kenapa..tgn nih gatal plakk g beli car MP3 nih…haha…aku kan suke brg2 elekronik nih…aku sendiri pon tak tahu nape..dr kecik ag aku suke benda2 gini hehe…so kalo suh wat keje apa2 yg berkaitan ngan elektronik nih memang cepat la…tp kalo suh aku wat keje2 pompuan agak lambat haha sengaL..

ehh melalut plak…jom kite tgk Car MP3 yg aku beru jek beli td…
haaa ni laa brgnye…pandai gak aku search kat tenet pic yg sebijik ngan aku beli haha tak payah aku snap gune fon comel aku tuh ahaks…

so korg rase ok tak?? korg nak tahu…aku terus laa wat eksperiment kat kete viva aku tuh…haha mulenye tak jadi..eee geram gak seposen…selepas 15mini meng’gogah’kan diri ngan car MP3 aku nih akhirnyee BERJAYA!!! yeahhh oppsss alhamdulillahhh hehe…

hemm agak mahal laa…aku beli RM33…yolahh name pon duk ganu kangg..kalo brg2 elektronik n brg2 kom nih memang agak mahal…waaaa tak kesah laaa…sbb aku dah org g anu so aku beli je lah…takkan aku nak g jhr semata2 nak beli benda alah nih toL tak? hehe

per2 pon aku dah puas hati haha pendrive 4G aku penuh ngan lagu2 kegemaran aku jek wakakka sapa yg tak tahan jgn naik kete ngan aku tau ahaks

Categories: Uncategorized

aLahai aNak mUrid aKu~~

26/08/2009 9 comments

kisah2 yg bakal aku storykan nih berkaitan exam yg baru je lepas…sbb start aku tanda paper mcm2 jawapan yg leh wat aku pecah pecut n sakit jiwa nak menanda kertas dak2 nih…

aku hanya amik beberapa contoh soalan je..sbb bg aku agak pelik laa jawapan dieorg nih kan…

jom kite layanzzzz ——–>

soalan 1:
berikan 3 amalan utama pada bulan Ramadhan

jawapan 1:
solat terawih, berpuasa n main meriam

** sorg pelajar ty aku betul ke tak jwpn main meriam..aku marah gakk lantak awak laaa…die ngan yakin ckp betul sbb dah tak de keje lain dah…so main meriamm adoii laaaa

soalan 2:
senaraikan 4 masjid yang utama dalam Islam yang anda tahu

jawapan 2:
masjid kristal, masjid putrajaya bla bla….

** tang soalan nih aku memang sakit perut gelak…hbs diorg senaraikan masjid2 kat kag dieorg adoii laa…padahal jwpn yg sebenarr Masjidil Haram, Masjid Nabawi, Masjid Quba n Masjid al- Alqo…sakit jantung aku time tanda kat soalan ni

hemmm tu je laa kot hahah..enthh nak aku senaraikann kang korg plakk yg sakit jiwa…ni lahh cbranyg paling besar tuk diri aku sbb aku kena wat dieorg fhm…sbb bukan senang nak ngaja dak2 kelas ujung2 nih….mcm2 perangai dieorg huhu…

kekdang sampai aku mati kutu…tp takpe..aku sambut cabran ni…insya-allah aku masih ada 6 minggu tuk jalani praktikal..aku akan buktikan….insya-allahh~~~

Categories: Uncategorized

haTi aKu beRkaTa2

26/08/2009 8 comments

salam tuk semua..entry kali ni berbentuk luahan hati aku…so sesapa yg tak berminat jgn baca eh sbb ni je tempat aku luahkan isi hati selain dr Yang Maha Esa…

sejak 2menjak nih aku terime beberapa panggilan dari shbt baik aku..zaman sekolah menengah…panggilan yg menyatakan mereka akan membina masjid…aku gembira…ye lahh kwn nak bina hidup baru..kite mesti tumpang gembira kan…

————————————————————————————————
kwn 1

“ha…along nak pindah ganu dlm masa setahun lagi…”
“ye ke?? nak kawen ke?”
“a ahhh nak kawen…”
“oo yeke..ngan org mana? bakal suami keje apa?”
“keje polis ha…nanti thn depan die pindah terengganu…”
“hehe dekat je lah kite nanti…bile nak tunang n kawen?”
“pas raye insya-allah tunang…nanti bulan 2 langsungnye…”
“ooo tahniah laaa”

kwn 2

“ha..ina kawen insya-allah bulan 2 nih..raye cina..”
“ye ke?? alhamdulillahh…semoga bhgia…”

————————————————————————————————-

tu laa 2 org shbt baik aku yg akan mendirikan masjid..aku tumpang gembira..tp hati aku menangis…ye lahhh bile org dah berkawenn kita akan berasa jauh dr die…sbbnye kenapa??

1- die dah de suami dah tak leh nak jumpe2 n gelak ketawa mcm dulu
2- die dah de suami..nak wat per2 mesti dahulukan suami….
3- korg pk lahhh

dlm hal ni aku tak kesahh yg jadi aku terkilan…diri aku sendiri…aku dpt rase hidup aku byk sendiri sekrg…sorg2 kawan aku membina hidup bhgia…aku bile??? kekdanag aku terpikir..inikah ujian hidup aku yg paling berat?? enth bile aku akan rasai semua tu

cume yg terbaru wat aku terpikir adakah memang aku takkan berkahwin…

“ha hbs belajo bile?”
“2011 aboh…bakpe?”
“kekgi mintok tolong en nizam postingkan nama ha kat ganu laaa..sek ibrahim fikri..”
“hemm boleh ke dok laaa..sbb ganu susohhh..kena moleh g saboh..”
“bolehnye….”

huh hati aku memberontak…dah tuu bile aku nak kwen?? aku tgk dieorg tak sebut langsung hal kawen bile?? aku tak mintak kawen sekrg tp aku pk umur aku…enthh aku betul2 tertekan sekrg…org akan ckp tak de jodohh lagi…memang laa…jodoh takkan dtg bergolek kalo kite tak usaha….enth laa..lain org lain pendpt…kekdang ada sesetengah perkara aku mcm dah tak leh terima….

nak tak nak aku terime jgk ketetntuan Allah terhadap diri aku..mungkin ini jalan yg terbaik…walaupun hati aku menangis sekrg….aku tetap bersyukur….enth laa…kekdang aku tewas ngan ujian ini..hanya airmata menjadi peneman….

ya allah…kuatkan semangat aku….

Categories: frust

beNci!!!!!

25/08/2009 8 comments

huhu aku bendci tol kat jpj…
dulu aku marah kat ptptn…
sekrg kat jpj plak…

aku g jpj td..
konon nak mintak kurenggg
tp hampehh…
dah laa kena saman depan umahh
still tak leh nak kompromi

sape tak sakit atii
masuk kete aku nangis
geramm siott
dah laa tak key in lagii
takkan tak leh nak bertolak ansur langsungg

kalo aku nih dah keje tak pe gakk
ni masih lagi studyy
suke hati ckp aku byk duit
apa?? igt aku dpt loan penuh ke???
eeee rase nak terajang jekk

BENCI JPJ
sapa2 abang jpj kat sini sila take note k
korg pk r logikk
takkan setakan kur depan umah lepasi pintu pagar tak pakai seat belt dah kena saman sampai 300…
dah sah2 nak tutup pintu pagar
gile duit ke apa korg nih????

huh sakit ati aku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Categories: Uncategorized

aku ke nih??

24/08/2009 14 comments

ya allahhh apo dah jagi nih??? mana muke aku yg sebenar??? waaa tuLun2!!!!!!
Categories: Uncategorized