Home > Uncategorized > Kalaulah Stremyx Boleh Digunakan as a Broadband +__+

Kalaulah Stremyx Boleh Digunakan as a Broadband +__+

Salam Geng!! Aku duk tension cari template for my project web now. So memerlukan kelajuan kpbs yang tahap maksima untuk memudahkan segala kerja-kerja yang ada.
Saat ini aku terfikir ‘Alangkah bestnye pihak TM dapat mencipta Broadband Stremyx! Aku lah pelanggan pertama yang mendaftar. Tahu kenapa aku fikir begini??
Thanks to Mr. Google
Sebab utama line stremyx is the best yang pernah aku guna. Seriously, tapi tak tahu la andai ada yang lagi ok. Sebab di rumah so far setakat aku gune memang tiada masalah kecuali masa modem aku kena panah petir. Time tu memang jem terus line. But after dah panggil pekerja TM, semuanya kembali ok dan very superb!
Sekarang di UTM aku pengguna WifiUTM dan pengguna tetap Celcom Broadban. Walaupun dalam hal ini aku memang tiada masalah, namun hati aku tetap fall in love dengan khidmat stremyx. Hemm aku tak kisah apa pendapat atau kata-kata di luar sana. Tapi aku tetap suka Stremyx! Owhh..
Sebab itu dalam otak aku sekarang, kan best adai pihak TM mencipta stick like broadband sekarang tapi line Stremyx! Mesti laju kan? Hehe tapi tak sure la line tu berfungsi macam mana. Tapi aku pasti sebab line Stremyx. Hemm nak cakap lebeih-lebih pun aku tak mahir sangat dlaam hal ini.
Ok lah nak sambung buat kerja. Saja celah masa sekadar untuk meluahkan perasaan ahak. Ok daa..

Oka kawan-kawan, suka aku nak kongsikan pendapat dari rakan blogger aku iaitu MrKay. Raanya ramai yang mengenai beliau, aku pun selalu chat ngan dia at twitter. Jom kita tengok komen beliau. Thanks for sharing =)

“Orang malaysia punya minded dah kena salah tuned atau orang malaysia tak amik tau betul2.

Broadband tu bermaksud jalur lebar, satu teknologi. Dan streamyx tu sendiri adalah jalur lebar (broadband). Celcom broadband, digi broadband dan maxis broadband tu adalah WIRELESS BROADBAND. so streamyx broadband mmg dah lama wujud dari dulu. cuma streamyx wireless broadband cuma ada di kawasan2 tertentu.

saya faham semua sebenarnya nak maksudkan mahu perkhidmatan streamyx wireless broadband.

Kenapa streamyx lebih laju dari wireless broadband? sebab streamyx gunakan kabel (sebenarnya streamyx jauh lebih lembab dari mana2 wired broadband di dunia ni). Dan wireless broadband of koz guna teknologi wireless. Bila takde wire, dia mengharapkan signal dan wave. Wave ni boleh terganggu oleh dinding, cuaca dan macam2 lagi. so signal dia akan teruk. Tambahan pulak, wireless broadband di bekalkan oleh pihak telco telefon bimbit. so signal tu share dgn signal telefon bimbit. telco akan pastikan yg telefon bimbit di beri keutamaan. Kalau streamyx buat wireless broadband sekali pun, signal dia akan jadi macam wireless broadband yg lain. Setakat ni, Jaring Wired lebih laju dari Streamyx, tapi Jaring Wireless tetap paling teruk signal dia. Nak kuatkan signal? makin ramai orang malaysia kena barah otak nnt. sekarang ni pun wave dah merata2. =)

Peace, no war.”

Sudah baca?? Hehe aku kagum. Terima kasih sekali lagi. kesimpulan yang aku boleh buat setiap teknologi yang dibuat itu ada kelebihan dan kekurangan. Terimalah seadanya =) 

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 28/07/2010 at 1:12 pm

    i xpenah gune streamyx.. huhuhuzaman dulu kale gune dial up.. then skrg terus gune berukben… ehhe

  2. AiZ
    28/07/2010 at 1:14 pm

    aiz pun setuju.. kan best kalau ade broadband..

  3. 28/07/2010 at 1:30 pm

    stuju amat2222!!!…sebab kat umah kalau online..line clear jek…bagus gak tu..apa kata u usulkan ke pihak TM..hehhehe..kerja kat UTM ke?

  4. 28/07/2010 at 1:33 pm

    miss izzah:tak pernah guna?? haha yg tu dulu laa mek eh..stremyx is the best tauu

  5. 28/07/2010 at 1:33 pm

    aiz:tu la..kan best kalau ada huhu

  6. sha
    28/07/2010 at 1:35 pm

    i pun guna streamyx..bestlaaa 🙂

  7. 28/07/2010 at 1:36 pm

    jaja'z:hehe setuju kan??eh tak lah, sy student sini, final year =)

  8. 28/07/2010 at 1:51 pm

    Orang malaysia punya minded dah kena salah tuned atau orang malaysia tak amik tau betul2.Broadband tu bermaksud jalur lebar, satu teknologi. Dan streamyx tu sendiri adalah jalur lebar (broadband). Celcom broadband, digi broadband dan maxis broadband tu adalah WIRELESS BROADBAND. so streamyx broadband mmg dah lama wujud dari dulu. cuma streamyx wireless broadband cuma ada di kawasan2 tertentu.saya faham semua sebenarnya nak maksudkan mahu perkhidmatan streamyx wireless broadband.Kenapa streamyx lebih laju dari wireless broadband? sebab streamyx gunakan kabel (sebenarnya streamyx jauh lebih lembab dari mana2 wired broadband di dunia ni). Dan wireless broadband of koz guna teknologi wireless. Bila takde wire, dia mengharapkan signal dan wave. Wave ni boleh terganggu oleh dinding, cuaca dan macam2 lagi. so signal dia akan teruk. Tambahan pulak, wireless broadband di bekalkan oleh pihak telco telefon bimbit. so signal tu share dgn signal telefon bimbit. telco akan pastikan yg telefon bimbit di beri keutamaan. Kalau streamyx buat wireless broadband sekali pun, signal dia akan jadi macam wireless broadband yg lain. Setakat ni, Jaring Wired lebih laju dari Streamyx, tapi Jaring Wireless tetap paling teruk signal dia. Nak kuatkan signal? makin ramai orang malaysia kena barah otak nnt. sekarang ni pun wave dah merata2. =)Peace, no war.

  9. 28/07/2010 at 1:59 pm

    mrkay:wahh kagum2..thanks for the information tu hehe…maknanya mcm semua ada kelemahan hehe..terima je lah kan?? hehe tq~~

  10. 28/07/2010 at 2:00 pm

    betul gak kankalo hado senang sket nak hapdate belog kat mana-mana 😀

  11. 28/07/2010 at 2:37 pm

    masa dgn stimiq. :0 setakat ni on off gak okey nya!

  12. 28/07/2010 at 2:38 pm

    haahbetol kate mr Kay tusbb tu streamyx laju dr wireless broadband

  13. 28/07/2010 at 2:51 pm

    salam..kelajuan stremyxkerana menggunakan kabelrasanya jika broadband tetapsama kerana hanya menggunakangelombang..pasti ada pasangsurut kelajuannya..

  14. 28/07/2010 at 4:01 pm

    oh!! student rupanya..fakulti apa?

  15. 28/07/2010 at 4:18 pm

    akak guna streamyx, laju apa..hehe

  16. 28/07/2010 at 6:57 pm

    huh!..baru ku tahu…makne nyer sume ni ade kelebihan dan kekurngn masing2..

  17. 28/07/2010 at 7:34 pm

    kei-yu:hehe tu laa

  18. 28/07/2010 at 7:35 pm

    si tedi:hahaha…

  19. 28/07/2010 at 7:35 pm

    ery farieha:hehe tu laa..after mr kay explain baru fhm

  20. 28/07/2010 at 7:36 pm

    zulkbo:hemm betul2

  21. 28/07/2010 at 7:36 pm

    jaja'z:hehe fakulti pendidikan..ex utm ke?

  22. 28/07/2010 at 7:37 pm

    sweetsal:hehe kat umah memang laju..pakai stremyx gak..tapi kalau kat kolej pakai broadband je

  23. 28/07/2010 at 7:37 pm

    anep:yup..betul tu

  24. 28/07/2010 at 8:49 pm

    Sejak pakat Streamyx ni takdak masalah lagi dengan kelajuan 🙂

  25. 28/07/2010 at 10:41 pm

    Hami:saya kalau kat umah pun tiada masalah dengan stremyx hehe

  26. 29/07/2010 at 12:36 am

    streamyx mmg broadband pun just die xde mobile modem cm celcom+maxis….n Al-Fikr tau pasal Al-Fikr keje kat call center TM Streamyx ^0^/ kat atas pun dh org cakap kan pasal broadband n, so Malaysia mmg slow r broadband die, tp salahkan Malaysian sndri r….Asik gaduh sapa kuat bercakap kat TV jer, welfare hilang xtau ke mana (",)

  27. 29/07/2010 at 1:16 am

    hehe akak minat streamyx tapi eja streamyx salah tu..hihihi…aah memang streamyx best..laju kalo nk dibandingkan dgn broadband…

  28. 29/07/2010 at 1:28 am

    kalau broadband tu selaju streamyx baru den belihohoP/S : Hans! Asal Makin Kurus Bebenor Nih?

  29. 29/07/2010 at 9:51 am

    eda:hakhak tak perasan la plak…ngee~~

  30. 29/07/2010 at 9:51 am

    hans:memang pon..sbb tu aku suka streamyx

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: