Home > Uncategorized > Dah Pinjam Tak Reti-reti Nak Bayar Ke???

Dah Pinjam Tak Reti-reti Nak Bayar Ke???

Dua minggu lepas, seorang rakan aku merayu-rayu nak pinjam RM200 ngan aku. Dia janji nak bayar hari isnin sebab masa dia mintak tu hari Jumaat. So aki fikir, duit kat tangan pemberian ummi aboh aku masih cukup malah berlebihan untuk perbenlanjaan aku. Jadi aku atas dasar seorang rakan, aku transfer la.
Namun bile tiba hari Isnin, aku tanya la, bila nak bayar, sekali kena marah katanya duit masih belum dapat. Apa yang aku tekejut dia mintak lagi. Aku langsung mohon maaf duit yang aku ada memang tak boleh nak bagi pinjam lagi. Ok aku bersabar memandangkan dia mohon maaf dan berjanji paling lewat hari Jumaat dia akan bayar.
>> Gambar dari En. Google <<
Keesokkannya (Hari Selasa minggu lepas) dia menghubungi aku mengatakan duit dia dah dibayar semula. Aku yakin berjuta-juta yang dia dapat. Jadi aku cakap bayar la duit aku. RmM200 je pun. Dia janji akan bayar esok (Rabu minggu lepas). Lega juga.
Namun aku tunggu sehinggah Jumaat. Hampess!! Aku tengok dalam purse aku. Cukup untuk makan beberapa paling kurang seminggu. Tu pun kalau aku betul2 berjimat! Aku semakin sakit hati. Namun masih mampu bersabar.
Masuk minggu ini. Hari Isnin. Aku mula memaksa dia membayar duit aku. Namun dia diam tanpa kata. Katanya terlalu bz. Berbagai-bagai alasan. Sungguh aku sakit!! Aku terus menangis.
Dan hari ini. Konon pagi td nak masukkan RM200 tu, tapi habuk pon takde!! Siapa tak sakit. Duit dia dah di bayar berjuta-juta. Susah sangat ke nak bayar duit aku yang bagi dia pandang sebelh mata pon tak nak!!
Memang aku sangat sakit sekrang. Memandangkan hari kaunter penjualan tiket untuk pulang ke kampung dah dibuka mulai jam 5 petang. Sekiranya terdesak, aku terpaksa meminjam dengan kawan aku dulu RM50 semata-mata untuk tiket.
Pesanan untuk si dia: Sila bayar ya!! Andai sampai minggu depan kamu masih tak bayar aku tak redha duit yg kamu pinjam!!!
Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 23/07/2010 at 2:21 pm

    Simpati…

  2. 23/07/2010 at 2:30 pm

    mmg ssh dear org cmnitime dia susah, merayu2 mintak pinjam.. time mintak byr.. btg idung pon xnmpk…ape punye manusia ntah

  3. 23/07/2010 at 2:35 pm

    alahai..

  4. 23/07/2010 at 2:37 pm

    saya pernah mengalami situasi yang sama..time nk pinjam bukan main merayu2 time bayar punyalah liat..sabo jela..kawan baik masa skola tu..sampai sekarang dia tak byr abes hutang..dan tak kontek2 lagi pastu..lost contact camtu je..aritu nmpk dia nye fb..try la add..sampai skrg tak approve..dia ignore je kot…sedih betulll…

  5. 23/07/2010 at 2:38 pm

    pening bila duit takde di kala memerlukan.. Oh, hampir terlanggar orang

  6. 23/07/2010 at 2:40 pm

    salam…Macam tulah masa nak pinjam buat muka sedih muka kesian…bila kita dah bagi seksanya nak bayar balik.. biasanya org mcm ni mmg susah dah org lain nak beri pinjam

  7. 23/07/2010 at 2:53 pm

    kesian cikgu..

  8. 23/07/2010 at 2:57 pm

    so, Farha dah tau kan mcmana rasanya mak ni bila mak tulun byrkan utang org yg 15K tu?? nak byr blk pd mak..? x tahu la..rasanya susah arr

  9. 23/07/2010 at 3:02 pm

    asyurul:simpati kan??

  10. 23/07/2010 at 3:02 pm

    miss izzah:tu la..masalhanye duit die dahb yk..sy mintk duit sy je..germ sgt2

  11. 23/07/2010 at 3:04 pm

    hidayah isa:wahh sampai g2 sekali ek…sabo je laa ye

  12. 23/07/2010 at 3:06 pm

    hasrol:memang pon..ngah sakit ati lah nih

  13. 23/07/2010 at 3:06 pm

    ozzy:memang sy tak bg dah pinjm2 duit nih…

  14. 23/07/2010 at 3:09 pm

    pandai je pinjam tp pas pjm wat bodoh je…tu saya nk marah ne

  15. 23/07/2010 at 3:13 pm

    sakit ati dengan org jenis macam ni. hehe

  16. 23/07/2010 at 3:15 pm

    erm sabar je la.. tak ptut btul.. dah la tgh gawat2 nih .. isk kalu akak mau da kene da org tuu…. ku lesinggg kangg hahahahah

  17. 23/07/2010 at 3:17 pm

    jalan terakhir ialah utk hadapi org2 cmni, gi jupe sendiri dgn dia..biar jupe depan..pastu maki hamun..sure dia akan menggeletar takut punya..try laPatutkah kita belasah orang jahat untuk dijadikan pengajaran?

  18. 23/07/2010 at 3:31 pm

    hmm.. tumpang meng-komen ye tuan tanah. for me, bab nak membantu ni boleh. tapi pengalaman memberi kita pengajaran. sejak kena tipu dengan kawan sendiri, kalau i nak tolong orang, memang i akan usaha sebaik mungkin mana yang mampu ditolong but bukan dengan meminjamkan wang. kerana duit, kawan pun boleh jadi lawan. ^_~

  19. 23/07/2010 at 3:31 pm

    alif:tu la…germ je…rase nak terajang jee

  20. 23/07/2010 at 3:32 pm

    lor…sama la cam cik shabah.kalo nak kira,dekat 700 jgk cik shabah pena pnjamkan duit kat kawan.yang pnjam tu plak org yg sma.tapi smpai skg senyap camtu je.cik shabah plak jnis yg tak reti nak tuntut hak balik.sadis-kan???? =(

  21. 23/07/2010 at 3:32 pm

    mr. Z:memang pon..tgh tahan sakit ati la..mlm td duk nangis je haha

  22. 23/07/2010 at 3:33 pm

    mummynana:haha tu r..jadi mcm haji bakhil senang kan?? hakhak

  23. 23/07/2010 at 3:33 pm

    x-po:nak g gak tp die kat KL sekrg..adehh

  24. 23/07/2010 at 5:19 pm

    perangai yg sgt annoyingpasni jgn bg muka lg cikgu~

  25. 23/07/2010 at 6:35 pm

    pernah kena camni…geram dgn kwn…

  26. 23/07/2010 at 7:16 pm

    kei-yu:memang pon..rase nak lempang je

  27. 23/07/2010 at 7:17 pm

    mia-ina:huhu nasib kite serupa huhu

  28. 23/07/2010 at 8:30 pm

    Haishh, tak sedar dek untung si peminjam tersebut -.-

  29. 23/07/2010 at 9:11 pm

    adekah dia masuk program dapat wang segera tu? sbb kate dapat pulangan juta2? haha!sabar tau, push2 dia slalu, kalau tak bayar jugak, jgn halalkan.

  30. 23/07/2010 at 9:14 pm

    pergh..susahnye dia tu nak bayar..same macam mak sy punya kes..mak sy jual kereta dekat pakcik sy..pakcik sy tu, dealer kete..smpai sekarang masih tertunggak 7000 yang pakcik sy tu xbayar.kalau mintak, macam2 alasan dia bagi.T________T*sabar eh?.ENTRY BARU ; TUTORIAL Twitter For Beginner.

  31. 23/07/2010 at 9:51 pm

    zala wajik:huhu tu r pasal

  32. 23/07/2010 at 9:51 pm

    annazirah:huhu susah gak manusai cam nih kan..rase nak sekeh je

  33. 23/07/2010 at 9:52 pm

    cik syazni:haha bukan laa..sy tahu keje die..tu yg sy sakit hati..tp bukan keje haram =)

  34. Q
    23/07/2010 at 11:05 pm

    ni la masalah orang kitabila pinjam paayah nak bayarsiap boleh lupa lagi

  35. 24/07/2010 at 12:11 am

    bila aku baca kisah ni, terkenang pulak aku situasi yang sama dulu… Tak sangka kan ada kawan macam ni.. Tak di tolong, kawan… Dah ditolong menyusahkan..

  36. 24/07/2010 at 12:21 am

    Q:hem tu la..time nak bukan main ag

  37. 24/07/2010 at 12:22 am

    gen2merah:tu laa…germ tau..

  38. 24/07/2010 at 9:04 am

    sabar sis. org cmni kna slalu ingatkn, kang die buat2 lupe. takpun cek balik no akaun kmu mane tau die silap salin ke. anyway,kalau perlu bntuan duit bgtau.larkin cepat abes tiket tu. 🙂

  39. 24/07/2010 at 9:34 am

    munsyi:hemm tu laa..nak tak nak kena sabar je…

  40. 24/07/2010 at 10:20 am

    baik gi beli tiket awal-awal…kang terlepas nak raya dengan family..memang syahdu giler ar kalau tak dapat balik

  41. 25/07/2010 at 1:27 pm

    sama lah cikgu,duit sy dah beribu kwn tu pinjam tapi tak penah bayar so nama dia dah diblacklistkan dari senarai peminjam terpilih…….hehehesabau jelah………:)

  42. Hak
    28/07/2010 at 9:41 pm

    kawan macam ni pun ada juga…?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: