Home > Uncategorized > Dugaan Awal Sem (Minyok Nakkang)

Dugaan Awal Sem (Minyok Nakkang)

Assalamualaikum…
Di kala aku menaip entry ini, aku menahan perit dek kerana baru sahaja aku menypu ubat di kawasan yang melecet. Sakit hingga tak terperi sehingga aku rasa kepala aku nak tercabut. Penangan minyak.
Nak tahu minyak apa?? Sebagai orang terengganu, terkadang aku tak tahu nak translet sebutan asli atau lebih senang bahasa standar. Haha lucu juga kan? Aku panggil ‘minyok nakkang‘ (sila sebut lenggok terengganu) haha. So boleh sebut tak?? Dan pernah dengar nama ubat ni??
Setakat ini, aku interview beberapa rakan yang lain, kebanyakkan mereka akan mengatakan “Eeee, ubat apa tuu?” atau pun “Tak pernah dengar pun, minyak gamat pernah laa”. Itu antara jawapan standard yang aku dapat. Hehe.
Kotak Minyok Nakkang (Fully Thailand hahah)
Meh aku story serba sedikit mengenai ubat ini. Bisa ubat ini lagi kuat berbanding minyak gamat. Warna dia pun agak berlainan iaitu warna hitam dan menyebabkan orang akan teragak-agak nak guna. Hehe. Aku sedari kecil lagi didedahkan dengan penggunaan minyok nakkang nih.
Antara yang popular kegunaan minyok nakkang nih, kalau orang sakit gigi. Sapu dibahagian luar yang bengkak, jangan kat dalam, sudah tentu racun hehe. Insya-allahh cepat surut sakit tu.
Ini lah bentuk botol minyok nakkang (masih tak berubah sejak dulu)
Aku sendiri pernah guna minyok nakkang nih ketika aku kena “bekok keng” haha. Apa itu?? Alaaa leher kita bengkak. Biasanya orang letak nila tuk surutkan kembali. tapi kadang aku leak minyok nakkang je. Cepat jugak surutnya. =)
Then yang paling popular untuk luka-luka la. Tapi serius aku katakan kat sini, ubat ini sangat kuat. Aku yang sedang pakai sekarang nih terasa macam nak menangis. Tapi aku cuba dan semoga dengan ikhtiar aku nih, Allah mempercepatkan surut luka ini. Aminn..
Pen-off here. Jumpa lagi di lain entri hehe.
p/s: Maaf terdapat beberapa penggunaan bahasa dan istilah dalam loghat Terengganu.
Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 13/07/2010 at 8:59 pm

    erkk.. i xpnh lak gune myk tu… hohoohslalu duk ganu xpnh tgk lak.. ahhaa

  2. 13/07/2010 at 9:31 pm

    tak panas ke myk ni??..

  3. 13/07/2010 at 9:31 pm

    1st time dgr minyok nakkang..ada jual kat ganu je ke? tak penah tgk pun b4 ni..hehe.. bgslah ada spare minyok tu. kalau sakit ada ubatnya kan? hihi..

  4. 13/07/2010 at 9:48 pm

    kat klantan pn aku xpernah jumpa..mmg kat ganu je ea? huhu..Post-post baru faiz!Template header Percuma!Newbie pun boleh dapat trafikTutorial untuk download tegar

  5. 13/07/2010 at 10:14 pm

    ubat ni ubat siam ke ?ade tulisan siam kt situ .

  6. 13/07/2010 at 10:43 pm

    miss izzah:hahah..tu laa tak glemor pon ubat nih ahaks

  7. 13/07/2010 at 10:43 pm

    annazanariah:yepp duk hostel mcm2 ada haha bekalan

  8. 13/07/2010 at 10:44 pm

    mr curly:tak lah…biasa je tp kalau letak kat tempt yg luka2 pedih laaa

  9. 13/07/2010 at 10:44 pm

    faiz:enth laa dik..akk tak sure lak haha

  10. 13/07/2010 at 10:45 pm

    xazryx:agaknya kot ahaks

  11. 13/07/2010 at 11:19 pm

    boleh tlg belikan ke? nk try gk ubat ni mcm best je

  12. 14/07/2010 at 2:14 am

    scary!takut pula tengok botol bahasa thailand full…hehehe..kalo saya,tak nak guna kot..heheheLatest post:Aku malu!!

  13. 14/07/2010 at 7:27 am

    the godfather:hehe betul ke nak?? mc tak caya jee

  14. 14/07/2010 at 7:28 am

    iqbal:hakhak..memang menakutkan…tp sy rase ubat nih memang bagus…kita ikhtiarkan =)

  15. s
    14/07/2010 at 7:37 am

    tak pernah dengar nama ubat ni..tu bahasa thai ke..selalu guna ubat gamat jer..hehe

  16. 14/07/2010 at 9:43 am

    lain macam je minyak tu …

  17. 14/07/2010 at 10:48 am

    peliknye nama minyak tu kak..minyak angin ek..sy suka minyak yu-yee cam limau..sedap je rasa..ehehhe

  18. 14/07/2010 at 11:03 am

    btul la ingat main2 ke? bp harge sebotol? saye bank in duit.. tp kalau sampai puluh2 harge die xyh la.. mhl sgt plak..

  19. 14/07/2010 at 12:25 pm

    menarik la botol nyenak kirim kt cekgu bleh?serius ni

  20. 14/07/2010 at 12:42 pm

    the gidfather:ok if betul2 nak..sila email kat sy ye…ni email sy farha.kimah@gmail.comtapi sy kena oder dulu, skrg nih sy kat jhr, nanti sy oder kat ganu n pos dr sana…

  21. 14/07/2010 at 12:57 pm

    kei-yu:hehe betul ke nak?? kalau nak email kat sy yee farha.kimah@gmail.com

  22. 14/07/2010 at 2:54 pm

    farha minyk tu lain mcm je..takut tgk..ada cap tak?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: