Home > Uncategorized > Jenis Kotak Komen Yang Digunakan Oleh Blogger

Jenis Kotak Komen Yang Digunakan Oleh Blogger

Salam di petang hari. Entri kali ini pendek sahaja. Sekadar untuk mencuri masa yang ada sebelum my Lappy ini disimpan baik di dalam karungan nya ahaks.
Ok guyss… Nak tanya nih. Sepanjang aku blogwalking kat rumah teman-teman yang ada. Aku dapati pelbagai jenis bentuk aplikasi komen yang ada. Contoh yang aku tahu Disqus. Ada satu lagi tapi tak ingat nama. Atau mungkin lagi banyak aplikasi komen yang boleh digunakan. Tapi aku sendiri yang tidak tahu.
Secara jujurnya aku memang berminat dan pernah sekali aku mencuba untuk memasang di blog aku nih. Tapi bila selesai je seluruh komentar yag sedia ada hilang. Ini berlaku dek aku follow arahan yang diberikan. Jadi aku bingung then aku buang dan kembali menggunakan kotak komen yang disediakan oleh Blogger.
Aku nak tanya. Baguskah penggunaan application comment seperti itu?? Dan kalau aku pasang boleh tak komen2 yang sedia ada tu tak hilang?? Ada sesiapa yang mahir kat sini, please mohon terangkan skit hal ini ya. Jasa kamu amat-amat dihargai. TQ.
Ok. till then. Stop sini. Doakan perjalanana aku selamat sampai.
UTM!!! Here I come!!!
P/S: Sekali lagi entry kali ini tiada gambar.
Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 08/07/2010 at 6:01 pm

    saya menggunakan disquskomen yang lepas masih boleh diselamatkan [tak hilang]cikgu perhatikan baik2 – ada pilihan untuk mendapatkan komen2 lepas~sebenarnya saya lebih suka Comment Luv tapi belum sempat menggantikannya~

  2. et
    08/07/2010 at 6:14 pm

    ouh.tak reti la benda2 macam neh.ngeee.^^

  3. 08/07/2010 at 7:47 pm

    aku pernah nak pasang kotak komenyg senang reply, tapi timbul masalah lain. terus x jadi pasang!

  4. 08/07/2010 at 9:56 pm

    pki komen blogger je cukup .ringkas dan senang .hehe .

  5. 08/07/2010 at 10:08 pm

    cikgu..sepanjang peanut wat BW kat blog rakan2..rasanya,,penggunaan disqus tu agak ssh la nk tinggalkan komen…byk plak details yg kena isi..huhu..ni pendapat peanut je la k..kalau salah harap d maafkan..cerita di sambung….sakit di hati semakin membuak~buak!!

  6. 09/07/2010 at 12:33 am

    salam..masih prefer yang blogspotpakai blogspot guna blogspotitu yang terbaik..

  7. 09/07/2010 at 7:57 am

    saya rasa baik jangan tukarmungkin akan menyebabkan loading blog lembab dan org pun malas nak komenhuhuari2 saya ada niat nak tukar jugak tp kawan2 blogger lain semua tak bagi

  8. iza
    09/07/2010 at 8:00 am

    Salam…Dah pernah guna disqus dulu…mmg memudahkan tp skrg disqus lebih menyusahkan, lambat loading. kdg2 blog sendiri pun tak blh nk buka. Komen yg lama tak hilang.Enjin pencarian blh kesan mcm do follow jgk.yg satu jenis lg ok sikit dari disqus tapi blogspot lbh baik.

  9. 09/07/2010 at 8:09 am

    selain disqus, maybe cikgu mksudkna Intense Debate ya?act komen2 yg b4 this bole je kekalkan, juz tick pd option "apply utk new entry"bkn existing entry. so, hnye n3 baru je yg akan mggunakan jnis komen yg baru tukebaikan die plak, akn ada 2 way comm ant tuan belog ngn pengkomen, dorg bole tahu ape feedback cikgu utk every single komen yg dorg drop.no worries 🙂

  10. 09/07/2010 at 10:20 am

    Ada sesetengah aplikasi sama ada utk ruangan komen atau lain2 jenis keperluan, membebankan kandungan blog untuk dipaparkan, menyebabkan blog jadi lambat untuk dipaparkan keseluruhan dan tersangkut2 bila nak scroll ke atas atau bawah..Namun tak dinafikan ada syarikat pengeluar aplikasi ruangan komen menghasilkan perisian aplikasi yang baik dan mudah digunakan.Tetapi untuk mengurangkan beban pada blog, disarankan supaya guna aplikasi yang sedia ada pada blogspot.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: