Home > Uncategorized > tabligh~~

tabligh~~

salam kwn2…baru tergerk nak wat new entry…ikut hati mls..tp bile tak terluah rase tak puas sgt2…sbb ade somthing yg terjdi dlm umah aku sekrg..

adik bongsu aku sekrg berada di mana tak tahu…ummi aboh aku dah dua hari cube hubungi telefon bimbitnye tp tak dpt…yg kami tahu die berada di selngor…tu pon tak pas ti betul ke tak die berada di sana..

ok gini..sbnrnye adik aku nih join tbligh…mase aku dpt tahu di join memang aku marah..siyesly memang aku tak suke golongan tabligh..bukan aku nak mengata tp aku memang tak berminat…sbb bg aku masih byk jalan nak berdkwah (aku sendiri seorg bakal ustzh dan bergaul dgn golongan ustz2)

sbb dlm kels dah byk kami mempersoalkan hal tabligh…kebanyakkan ustz aku pon kurg bersetuju dgn cara golongan tbligh nih…masing2 mempunya pendpt masing2…dan secara peribadi memang aku tak berminat ngan golongan tabligh..sorry to say huhu

jadi adik aku dah seminggu lebih g sana…sekrg nih memng langsung tak dpt per2 berita…ummi n aboh aku dah mula bimbang…dan aku?? of coz rase mcm tu…then kami check internet mane tempt2 yg disebut2 tu…

beginikah kalo nak berjihad?? tido merata-rata?? adakah adik aku tido mcm nih??

ni laa masjid sri petaling

menurut ummi aku die g kat majid sri petaling…then ummi aku kol pakcik aku yg duk mantin…menurut pakcik aku plak situ memang tempat tabligh2 seluruh mesia berkumpul…n kat sana henfon kena tutup!! dan secara otomatik hp adik aku off laa…sbb tu tak dpt hubungi…

hari ini..makcik aku yg duk KL g laa sane..memngd dah sampi kat masjid tu tp masih tak nampk jalan…sbb menurut husband die tak tahu nak ty sapa…memng keadaan kat sane agak crowded…aduii…ummi n aboh semakin bimbang..

ni kawasan mandi ke?? atau kawasn pe??

aboh aku suruh plak pakcik aku yg keje kat bank islam check akaun…n sah epi de kuarkan rm400…n menurut adik aku nur…rm400 tu tuk pendftaran as a tabligh!! adoii…tp aboh kate tak pe lagi..jgn die kuar byk2..takut kununNYE BERJIHAD!! adehhh

so sekrg…adik aku masih takder berita..aku hanya berdoa die selmt…tp jika 2 3 hari nih masih tak dpt dihubungi..ummi aboh aku akan g saner…

kwan2..aku mhon jasa baik kawan2…doakan keselamatan adik bongsu aku nih…aku bukan pe…die terlalu lurus n baik..so dibuatnyee di hanto ke mana2 nanya…

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 23/05/2010 at 9:09 pm

    saya penah kenal dengan seorang tabligh ni..dia ok je dan baik..cuma kehidupan diorang lebih memfokus pada agama..sabar je la ek..yang penting dia selamat 🙂

  2. 23/05/2010 at 9:13 pm

    sokong pertanyaan yang jihad boleh berbagai cara….tak semestinye kene g masjid baru dikira berbuat baik/pahala….keje ngan jujur+ikhlas…laksanakan tggjwb….tak semestinye hanya di masjid baru boeh buat….

  3. 23/05/2010 at 9:21 pm

    fitrihadi.com:memng dieorg nih golongan ygbaik2…tp kalo dah sampai mak ayah bimbang camne tuh?? huhudoakan die selamt je lah yee

  4. 23/05/2010 at 9:21 pm

    ermm smoga dia slamat insya-allah xde pape kan?setuju dgn kitatauke..jihad tu banyak cara =)

  5. 23/05/2010 at 9:21 pm

    kitatauke:betul2..lagi2 sekrg zaman teknology…

  6. 23/05/2010 at 9:31 pm

    fia abas:aminn~~

  7. 23/05/2010 at 10:40 pm

    salam..rasanya syukuradik anda yang bujangnak mendalami ilmu agamatidak terjerumus ke lembah maksiat berbohsia atau mat rempitalhamdulillah…

  8. 23/05/2010 at 11:45 pm

    tu yang pelik…bile nak buat baik…mesti g masjid…kopiah atas kepala…padahal….byk lagi cabag yg bole kite buat utk dpt keredhaan Allah..

  9. 24/05/2010 at 2:14 am

    ya Allah epi.. hmm.. ura doakan epi selamat.. ha banyak2 kan berdoa ye syg..

  10. 24/05/2010 at 8:49 am

    hish.i setuju sgt la dgn u.kalau tabligh ni yg i kenal byknya yg betulkan diri org tp diri sndiri tak btul.smpai rumah tangga,anak bini tak terjaga(kisah sbnr jiran i).in the end dia sakit takde sape nk jagau kene carik adik u smpai dpt.jgn biarkan dia terus hanyut.takut gak kes2 pelampau agama la skrg ni kan

  11. 24/05/2010 at 9:02 am

    zulkbo:memang laa dr sudut die memng bgus..jemaah tak pernh tinggal..n 1 more thing die memng yg paling pndai dlm fmily..umur baru 19 dah thn 3 dah sekrg alhamdulillahh die memng budak yg baik..cume sekrg nih die tak dpt dihubungi..my parents dah susah hati…risau takut jadi apa…doakan yg terbaik yee~~

  12. 24/05/2010 at 9:03 am

    kitatuke:betul tu tauke..sbb tu laa sy tak suke adik sy join tabligh…sy tgk dieorg terlalu taksub…mcm org lain tak baik je…

  13. 24/05/2010 at 9:04 am

    sasha:tu laa psal..sekrg kecoh gak…nak tunggu 2 3 hari dulu tgk gane2..kalo masih tak dgr kbr berita..ayah ummi sy tawakal je g sana cari…doakan ye..tq guysss

  14. 24/05/2010 at 9:43 am

    yang penting kita kena yakin terhadap ISLAM,,untuk berjihad banyak cara boleh d lakukan,,,dan langkah adek anda adalah begitu,,pergi mencarik Ilmu…dengan serba kekurangan,,insyAllah tidak ada apa2 yang buruk terjadi,,,

  15. 24/05/2010 at 9:46 am

    lokman:en lokman..sy setuju ngan pendpt anda…tp kalo nak berdkwah diri mesti dah cukup ilmu…ni nak ngaji pon tergagap2..mcm mane tuh?? pas tu putus hubungn dgn mak ayah…tak ke tu menyushkan org??

  16. 24/05/2010 at 9:59 am

    Salam,Allah memelihara org yg ingin menuntut ilmu dan mendalami islam.Mmg benar ada byk cabang dan cara.Ttpi pernahkah kita terfikir cara tabligh itu adalah konvensional dan mirip dakwah pd zaman dahulu kala.Kita berasa janggal dgn cara ini krn telah lama org islam tinggalkan kerja ini.Sbgi seorg kakak sokong lah adik anda krn dia menuntut ilmu Allah.Bukan nya pergi membuat maksiat atau melepak menghabiskan masa.Cuma rasanya HP boleh silent…x harus ditutup…mgkn tiada pengecas hp(sambil berfikir positif).Golongan tabligh ni juga yg gi ceruk2 pedalaman ajak manusia yg telah jauh dri islam supaya dekat pd islam semula.contohnya di Sabah.Saya menyokong golongan yg memurnikan islam spt ustaz dan ustazah juga.Ini adalah pndgn saya sahaja.

  17. 24/05/2010 at 10:14 am

    sabri:hehe sy hargai pandangn sabri..tq ye…n setiap org de pndgn masing2 kan..tq again~~cume doakan smeoga adik sy selamt tu je…hati mak ayah sy bimbang~~

  18. 24/05/2010 at 11:34 am

    salam .. semoga adek ciksu selamat.. insyallah takde ape2… sy pon org tabligh juge.. tak pernah pulak dgr ade pendaftaran ni hehe.. Sy duk di kl dekat je ngan tempat tuh.. maybe leh tgk2kan

  19. 24/05/2010 at 1:22 pm

    yup,tabligh x ada pendaftaran…itu setahu sabri lah…

  20. 24/05/2010 at 4:12 pm

    Salam,Yeke kak Ha? Erm, Tabligh ni pon mcm2 jnis. Y ok -ok, yang tak Ok ..erm, Dakwah yang Rasulullah ajar bukan dgn menyebarkan persepsi buruk msyrkat kpd kita. Memg ada scr realitinya, kes anak isteri terbiar krn ikut tabligh, rasanya y ini Rasulullah tak ajar.. masa dulu memang pergi berperang tinggal anak isteri dan tak da harta benda. tp dalam zaman ini, waqi' dah lain. Malah, biarlah metod yang digunakan itu betul. Jgn mengundang kemurkaan Allah, melalui keresahan ibubapa. At least keep in contact. Semoga semuanya selamat. Alhamdulillah ada yang mahu berjihad fi sabilillah, tp jgn menjadi fitnah pula pada agama. Wallahua'lam.

  21. 24/05/2010 at 11:50 pm

    cikgu farha? ape perkembangan adik cikgu tu? tak patut la dieorg off hp, patut gtau dulu mak n ayah..

  22. 25/05/2010 at 7:14 am

    lanunsepet:alhamdulillahh..semlm die ade kol ummi sy…nak tahu lebih lanjut..dlm fb sy de tulis hal tu..sbb makcik2 sy nak tahu perkembangan hehe

  23. 25/05/2010 at 9:43 am

    aku punye pandangan, apabila kita melangkah ke medan dakwah adalah jihad. Tapi ingat ilmu itu perlu dituntut terlebih dahulu. Sebagai seorang daie atau pendakwah kita akan berhadapan dengan ujian dan mehnah yg akan menguji tahap kefahaman kita tentang islam. Apabila iImu sudah mantap apapun masalah adalah berdasarkan hukum dari wahyu Illahi (alquran dan hadis). Jangan kerana nk kejar 1000 rakaat sembahyang sunat, orang alim yg mengajar di masjid tidak diendahkan. memahami satu perkara tentang agama lebih baik dari 1000 rakaat sembahyang sunat.Mane yg kite pilih taman -taman raudah atau sembahyang sunat yg belum tentu diterima oleh Allah. Dekat sini peranan ilmu.ahli abid (ibadat) itu tdk semestinya alimorang alim (berilmu) itu semamangnya abid…sesungguhya banyak sekali cabang-cabang jihad..

  24. 25/05/2010 at 10:59 am

    qdine:thx for sharing yee~

  25. 29/05/2010 at 10:14 am

    salam, semoga dipermudahkan.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: