Home > kebajikan, kebajikann > ISU FESYEN TUDUNG BERSANGGUL MASA KINI

ISU FESYEN TUDUNG BERSANGGUL MASA KINI

salam kwn2..dlm duk jelajah blog rakan2..aku tertarik dgn isu yg aku tulis as a title nih…ni aku copy dr blog rakan aku nih….

sama2 laa kite memperbaiki diri yee~~

+++++++++

Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau ttg perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially y pakai shawl…msti akan mengayakan tudung y dipakainya dalam keadaan bersanggul.

Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic diatas. Memakai tudung y menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” – hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

KOMEN:

Sama2lah kita sebarkan isu ini.. Agar ianya dapat memberi kesedaran utk diri saya & kita semua. Saya sendiri pun… masih x perfect. Banyak sgt perkara yang harus diperbaiki. Disudut +ve , dunia blogging ni banyak memberi info y selama ni saya x tahu & banyak juga memberi kesedaran drp semua sudut. Sebarang n3 drp blog ini yang dapat memberi info, kebaikan @ pun kebajikan utk semua, saya izinkan kawan2 yang datang kesini utk copy n3 tersebut.. Adalah baik jika ilmu y kita tau itu dapat dikongsi beramai-ramai.

+++++++++

p/: jadi kawan2 yg bc entry nih..sebar2 kan lah…semoga kite tidak tergolong dngn golongan yg telah dinyatakan di dlm hadis ini~~nauzubillahhh~~
Advertisements
Categories: kebajikan, kebajikann
  1. 17/05/2010 at 3:12 pm

    pernah baca jgk. sbb bila pakai mcm tu kan, laki boleh agak rambut kite ni panjang mane. so hukumnye haram. sia2 la kalau kita pakai tudung sbb laki dah boleh agak rambut kita ni macam mane kan?

  2. 17/05/2010 at 3:16 pm

    alyn notnot:first nyee cute ur name heh suke tang 'notnot' hahahyupp betul tu…sia2 laa pakai tudung tp still org tahu..kan tujuan pakai tudung na tutp aurt…

  3. 17/05/2010 at 3:27 pm

    huda tocang x tinggi takat paras biasa ikat rmbut pun dh rs bsalah ni kn yg btocang tinggi nk mati tu

  4. 17/05/2010 at 3:29 pm

    hurm…btl tu…sy pun x terkecuali..insyaAllah, akn mnjadi peringatan bt semua..:)

  5. 17/05/2010 at 3:30 pm

    huda luna:tu r pasal…sy selalu gak tegur kwn2 yg ikat tinggi2…

  6. 17/05/2010 at 3:31 pm

    sufy:betul tu..sama2 amik iktibar~~

  7. 17/05/2010 at 4:12 pm

    hacked by 4L41345T312

  8. 17/05/2010 at 5:56 pm

    Salam.. nak copy artikel nie.. nak share2.. boleh yer.. tQ 🙂

  9. 17/05/2010 at 8:03 pm

    tq for the info..

  10. 17/05/2010 at 8:11 pm

    zhoe wynz:amik2..tak salah share ilmu2 yg ada~~

  11. 17/05/2010 at 8:11 pm

    mia-ina:sama2 kita amik iktibar~~

  12. 17/05/2010 at 8:21 pm

    waahh.. gud infolanun respek ngan artikel ni..bayangkalah dosa org yang design tudung yg macam2 sekarang.. lama kelamaan lari dari tujuan asalnya..hu3..

  13. 17/05/2010 at 8:26 pm

    lanunsepet:huhu betul2…sepatutnye bertudung itu wajib n bertujuan menutup aurt..ni bila wat camtu..tak de makne nye bile bertudung~~

  14. 17/05/2010 at 8:46 pm

    salam….kak mimi ader hajat kat sini…nak letak banner kat blog ini kalu tak keberatan bg tuan blog…itu pun kalau tuan punya izinkan..nie alamat banner untuk header kak mimihttp://img185.imageshack.us/img185/522/mimipunyer.png terima kasih

  15. 17/05/2010 at 10:35 pm

    memang pon..tp still rmai yg pkai..da jadi trend skangnak mintak izin.nak buat ni as entry kat my blogbleh?

  16. 17/05/2010 at 10:48 pm

    kakmimi:salam kak..sy ok je…tp link tu sy tak dpt nak cari pic nyee nanti bg semula yee

  17. 17/05/2010 at 10:49 pm

    nabila:memang dah jdi trend..tp tu laa..kalo kita berusaha nak sedar kan…why not kite cube…insya-allahh suma akan sedar…bak kata pepatah…batu yg keras pon leh lekuk dek titisan air yg berterusan…

  18. 17/05/2010 at 11:54 pm

    bertudung ikut fesyen.lupe hukum agam.hurm ~thx yah =)

  19. MSR
    18/05/2010 at 12:28 am

    Salam..Saya pun tak berkenan tengok pompuan pakai tudung camtu.. bukan setakat pakai tudung bersanggul je sekarang ni fesyennya.. malah pakai baju ketat sehingga menampakkan bentuk tubuh badan tapi BERTUDUNG…ramai pompuan mmg suka dressing camtu.. fikir-fikirkanlah

  20. 18/05/2010 at 7:47 am

    innz:ur welcome..sama2 kite saling mengingat~~

  21. 18/05/2010 at 7:47 am

    msr:tu laa dunia sekrg…nanti akan dtg enth mcm mane laa lgi fesyen yg akan keluar~~

  22. 18/05/2010 at 9:59 am

    thanks for da info..nk copy gak..even sblm fesyen tu ada..dh ada org buat..mmg nmpk bentuk rmbut..panjang pendek kontot..haha..tmbh lg yg tdg jarang..fuhh..

  23. 18/05/2010 at 10:28 am

    dilla:heh amik aa…share ngna kwn2 lain yeee

  24. 19/05/2010 at 12:44 pm

    botakkan rambut.. tak yah sanggul2 lagi.. hahaha

  25. 19/05/2010 at 3:09 pm

    ura:WAWA…botak tak macho la beb!! ahaks

  26. 19/05/2010 at 3:19 pm

    botak tak macho.. tapi comey macam ura.. haha..jangan jeles..

  27. 19/05/2010 at 4:23 pm

    Tq for the info…

  28. 19/05/2010 at 5:14 pm

    noor azura:ur welcome kak~

  29. 25/05/2010 at 9:09 pm

    farha cuba baca blg ni pulak… http://ustaznoramin.blogspot.com/

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: