Home > politik ohh politikk, ragam kehidupan, random onlyy > guru siswazah VS kpLi = mcm tak adiL

guru siswazah VS kpLi = mcm tak adiL

salam kengkawan smua..aku tak de idea nak wat new entry nih tp tetibe aku terpikirkan sesuatu..memandangkan aku nih bakal pendidik satu hari nanti insya-allah…jadi memikirkan hal pekerjaan nih la…

ok org ramai kata bile kite berada di bidang perguruan je..hbs belajar terus posting…tp sebenarnye aku tgk tak pon..sbb ada yg menganggur sampai setahun or byk tahun..so aku tak leh terima bab tu..n kes terdekat ngan aku adalah cik abg aku n the gang…kwn2 die dah hbs belajar sethn yg lepas..sekrg nih ramai lagi yg menganggur…

ok pas tu yg jadi aku tak phm…ada yg dpt surat gagl di posting..nape leh jd g2..patutnye pihak kementerian kena tgk n bg laa peluang n terus posting…kalo dah dpt surat gagl nak keje pe?? sbb ijzah yg mereka ada tu khusus tuk jd cikgu…bukan ke sekrg nih katanya kekurangan guru?? tak phm tul aku..

pas tu yg aku rasa tak adilnye…dak2 yg KPLI tu terus ngaja..dah laa belajo sethn je..cume skrg nih baru kuar kenytaan KPLI dinaikkan jadi sethn setengah…tp yg bestnye terus ngaja..kami yg bergelumang 4thn menuntut ilmu khas pendidikan, ilmu khusus mngikut bidang masing tak terus posting plak..mlah ada yg terus gagal!!! tak ke namenye tak adil tuh??

so pe pendapat korg…aku duk pk2..andaikata satu hari nanti ianya terjadi kat diri aku..keje pe yg layak tuk aku?? sbb aku hanya memegang ijazah pendidikan??

jadi mana2 pihak yg terlibat mesti memandang serius hal nih….sekian terima kasih…

Advertisements
  1. 19/06/2009 at 2:03 pm

    fenin gak ek jadik camni..kalo dah kurang guru tu, cepat2 lah postingkan yg dok menunggu tu kan..isk isk isk…tu lah rezki kita sis, semuanya dah ditentukanNya…

  2. 19/06/2009 at 2:58 pm

    kena faham kpli adalah orang yalg melalui temuduga ia lebih kurang memohon jawatan guru dan di terima dan ia dah di kira layak menjadi guru. siswazah pula masi lagi pelajar dan perlu melalui proses temuduga sama ada layak atau tidak menjadi guru. jadi proses ia sama sahaja tak ada yang tidak adil.

  3. 19/06/2009 at 3:11 pm

    best gak isu yg awk tulis neh..harap2 pihak2 tertentu buka mata psl pkara ni..kite tau kwujudan kpli adalah btjuan nk kurangkn kadar pngangguran dimana student2 yg dr cos len blei apply jd ckgu..setahun jer kursus then terus disrap jd guru..tp dlm ms yg sm kelihatannya guru2 siswazah ramai yg dianak tirikan plak pdhal mereka adalah golongan yg patut didahulukan..hmm..harap sgt kmntrian pdidikan adil n telus dlm isu nie..

  4. 19/06/2009 at 3:39 pm

    Ala ciannya fik farha…Memulakan, dak KPLI diorang tak belajar 1 tahun jer tau, ader yang 4 tahun, ada yang 6 tahun (yang ada master), cuma sambung lagi setahun untuk diploma KPLI…KPLI dibawah tanggungan secara terus kementerian pelajaran, dan you all pulak di bawah Kementerian Pengajian Tinggi.Sekolah berada di bawah Kementerian Pelajaran, so of course dia akan bagi keutamaan pada product dia dahulu, well actually Kementerian cuma nak penuhkan Sekolah rendah dulu, KPLI dah takder yang ke sekolah menengah…KPLI dibayar elaun hampir 1600 sebulan, kalau tak di baginya posting terus, rugi la kementerian sebab bayar mememahal…You all kena paham, you all terpaksa menghadapi situasi seperti ini sama macam budak2 Univ lain yang bukan amik course pendidikan, diorang di sana juga merebut pekerjaan…cuma you all ada jaminan (walaupun lambat) untuk ke sekolah, sebab sekolah skang melambak di Malaysia…Kayla..selamat belajar…kot kena transfer Perak contact le saya ye…

  5. 19/06/2009 at 3:43 pm

    waaa, emo ayg abg.. hehe.. ye r, kpli abes je trus postg, yg dak pnddkn, siap kna intrview lg, pahtu tnggu kptsn intrview lg, pahtu br tnggu utk postg.. ptt dah kementerian tmbh lg jd sethn stgh bg kpli.. huhu.. kdg2 hmpir sethn.. ape2 pn, smg semua yg amik pnddkn smua smg cpt dpt postg.. doakn kejayaan semua..

  6. 19/06/2009 at 8:25 pm

    en pegawai JPN..waaa tak sangke ada org dgr luahan sy hehe…kalo betul sy posting perak camno den nak contct..no contct tak bg hehe…sy hanya mengutarakan hal nih…tp bgsu gak ek..skrgnye sy tahu apa yg berlaku eheks..en JPN…panjg lebar ek..mempertahankan hak KPLI..sy bukan pe..bg sy kekadng sy tgk mcm kami2 dak siswazah nih di anaktirikan..so camno tuh???per2 pon…TQ sudi dtg ke blog sy yeee

  7. 19/06/2009 at 8:26 pm

    emm satu lagi en JPN..perkataan walaupun lambat tuh wat sy tak berkenan sbb nape mesti dilambatkan?? n nape mesti penuhkan yg guru2 sek rendah je dulu??? leh tergkan..sj nak tahu..

  8. 19/06/2009 at 8:28 pm

    kepada en haruan tasek: tuk pengetahuan ko kan..aku nak masuk pendidikan kena pexa medsi dulu..pas tu sblm di terima masukk aku de interview gak…kan same je ngan dak KPLI?? leh explain???

  9. 19/06/2009 at 9:53 pm

    tambahan skit ag…pas tu kami dilatih selama 4thn…haa expalin skit…skdr bertukar pendpt

  10. 19/06/2009 at 10:41 pm

    Aiyaa…ada orang gaduh kat sini ka? Baik-baik yer…jgn gaduh2!Pada daddy la kan, benda nie memang ada sikit poblem, tapi tak leh sembang lebih2 pasal kita nie pelaksana dasar (khas utk cikgu2), harap paham la yer, ada Abg JPN nampak, lagi bahayo nie…Dulu, ketika Kementerian pelajaran di bawah satu bumbung, tak ada muncul masalh nie, sekarang nie bila di pecah kementerian, terpaksalah berkira sikit antara kementerian…Sekolah memerlukan kapasiti guru yang banyak dan cepat, terutama sekolah rendah yang kian bertambah saban tahun, sekolah menengah tidak sebanyak sek rendah…Kem Pelajaran terpaksa mengambil langkah seboleh mungkin bagi melahirkan guru, terutama bila nak mencapai 80 peratus guru sek rendah berijazah, nak tunggu dak pendidikan, lama bebenor…Farha nanti akan ke sek men kan? KPLI hanya di sek rendah, DPLI yang ke sek men, termasuklah batch lepasan SPM pertama yang bakal keluar batch pertama mereka pada 2010 ini, terpaksa bersaing lagi la you all nampak gayanya…Macam ABG JPN cakap la, Produk KEM PELAJARAN vs KEM PENGAJIAN TINGGI… Farha nanti dari Peng Tinggi, nak masuk ke KEM PeLAJARAN…Ntah la, macam daddy cakap tadi, kita pelaksana dasar, bukan penggubal, cakap lebih nanti, tak pasal2 kena ban…tak gitu abg JPN?

  11. 19/06/2009 at 10:51 pm

    heeh tq sume22…suke bc komen2..sy tak de niat nak ban mengata or apa2..cume nak tahu…mcm sedih n terkilan..tu jek..tak salah kalo kita bersuara kan??

  12. 20/06/2009 at 1:02 am

    KPLI dan siswazah bezaKPLI under kementerian… mereka diutamakan

  13. 20/06/2009 at 7:33 am

    Salam,Semoga semua warga pendidik berada dalam keadaan ceria dan sejahtera selalu.Ini pun satu hal juga. Disebabkan saya seorang KPLI rasa terpanggil memberikan pendapat.Mengapa situasi begini terjadi. Adakah disebabkan birokrasi kementerian yang berbeza. Saya dengat DPLI pun menghadapi situasi begitu.Walhal, guru senantiasa tidak cukup. Sudah ramai yang grad, tetapi tidak mendapat tempat posting. Pelik juga masalah ini. Koordinasi antara kementerian lemahkah? atau tidak pandai merancang sumber manusia.Apa pun,dari saluran mana kita dikeluarkan. Pentingnya ada muafakat. Perpecahan berlaku sesama pendidik hanya dengan mempersoalkan tindakan yang idbuat orang atas yan sememangnya tidak faham dengan keadaan semasa.

  14. 20/06/2009 at 7:46 am

    en fadzli: tq sudi dtg ke blog sy…kita tetap takkan berpecah..sbb kita di bwah satu rumpun yg smaa..isu yg sy utarakan hal posting je..nanti per2 hal kite sentiasa berhubung ye..tuk mengetahui dunia pendidikan kita

  15. 20/06/2009 at 9:18 am

    waaa, dah bc dah.. oo cmtu, thanks kpd smua yg mmberi maklumt n pndpt.. smg kita smua cpt dpt keje..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: