Home > Uncategorized > soaL joDoH; saLah siaPa?

soaL joDoH; saLah siaPa?

berckp soal jodoh mesti org ckp “jodoh di tangan Allah”
tak pon org akan ckp “ada jodoh ada laa” (aku le tuh kuikui)
tp sedar ke tak…kalo kita yg x berusaha mcm mana kita nak dpt jodoh tu??
memang ada setengah org kata “kenal scr tak sgj” means mcm die tak cari lahh tp aku masih tertanya2…hermmm

bg aku…persenoly aku lebih senang dengan pendpt kalo kita yg tak berusaha kita yg menolak soal jdoh..
sbb Allah sendiri dah berfirman…Allah takkan ubah nasib hambanya jika tuan punye bdn yg tak berusaha ke arah itu…
sama gak dlm soal jodoh…
kalo kita sendiri yg tak cari masalakn jodoh tu dtg bergolek..
bak kata pepatah “yg bulat takkan dtg bergolek” dlm erti kata bergolek dgn sendiri…

perempuan dan malu…
org kata sebut pompuan msti senonim ngan sifat malu..
ye aku setuju…
tp dlm ms yg sm tak salah kita sendiri yg memilih jodoh kita..
sbb yg nak kawen kita tol tak??
dlm islam pon dibenarkan kita memilih calon hidup kita dengan cara melihat beberapa tanpa hawa nafsu….
tul tak??

kekdang dlm hidup kita nih…kena ada perancangann
ehh bukan kadang2…tp mesti…
sbb kita lahir kat dunia mesti ada matlamat…

dlm bab jodoh g2 gak…
cth paling senang aku lahhh
ok sekrg umo aku dah 24thn…bg aku aku dah tua sgt (kdg2 tak ngaku tua pon haha)
jadi aku bajet last aku kwen umo 26…
sbb perempuan 25 dah dikira tua…

memang laa dlm konteks sekrg org kata belajar lagii…
zaman milinium laaa
tp tu perancangan aku…
sekurgnye aku ada matlamat…
ke mana arah hidup aku seterusnya…

kadg2 aku pelik tgk org umo dah lanjut rilex jekk
umo dah 26 n above…
ok lahh org kata tak de jodoh ag…
bg aku dier yg tak nak cari…
n bg aku rugi sgt hidup die…
sbb lagi lambat kawen lagi jauh jodoh kita…
ni pendapat aku laaa..
aku tak tuju kat sesapa…..
aku mintak maaf kalo ada yg tersa…

memang kalo ckp bab jodoh nih agak sensitif tp cube lah renung2..
lagi2 sebagai seorg perempuan…
apa2 pon bykkna berdoa kepada Allah….
insya-allah dipermudahkan segala urusan…
aminn ya Rabb alaminn….

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 07/04/2009 at 11:19 am

    ntah la…xtau nak ckp apa…sy pn still single lg ni…xtau cmna nak aplikasikan teori ‘cari jodoh’ tu…

  2. 07/04/2009 at 11:32 am

    pinky: awak..jgn laa sedih..memang hal ni sensetif..sy tak kata sap2..ni just pendpt je..maaf kalo awak terasa…

  3. 07/04/2009 at 1:15 pm

    hmm,mmg soal jodoh kt tgn ALLAH..tp kte sebagai hamba,kne la b’usaha utk m’cr jodoh kte..i’allah..

  4. 07/04/2009 at 8:24 pm

    serius aku nak cakap, aku sekarang dah start risau pasal jodoh. Umur dah nak masuk 22, kapel haram sekali pun tak pernah. T_T

  5. 07/04/2009 at 8:42 pm

    helmi: aii..aku tak nampak ko pon b4 this hehe per2 pon thanks sudi jenguk2 blog aku…aii baru 22..rilex r…aku nih ye lahh lagi2 pompuan huhu…picasa: betul tu picasa…sy setuju…

  6. 07/04/2009 at 11:08 pm

    jodoh.. cepat atau lambat.. ia akan dtg juga.. yg penting kita usaha mncari n mepertahankan yg sudah ade.. jgn asik kata tak smpai ag jodoh ku.. tp cari nya tak.. huhuyg penting.. usaha.. tuhan akan tlg hamba ny yg berusaha..

  7. 08/04/2009 at 1:32 am

    haha..betol tu kalo xcari manalah jumpa kan?…erm..hehehe..ubi pon 24 juga..still sdty..n rsnya kita sama 26 adalah target utama..wlpn kira mcm lmbt ceket tp xpa..kita kn pastikan lu kita leh bediri d atas kaki sendiri..sebelum kita fkir pasal jdh..sebb kalo ada msalah pas kawen…kita xla kosong2 kan?..sekurg2nya kita ada kjyaan yg kita sdg try kecapi skrg yg leh bntu kita nnt..

  8. 08/04/2009 at 8:06 am

    ura: tol tuh..sbb tu kadg terpk gak otak ni mcm mana seorg wanita yg umo dah melepasi 30 leh ag rilex..huhu…memang kalo pk jodoh di tgn tuhan…tp klo diri sendiri yg tak berusaha…alamatnye tak dok waris lahh kita…miss ubi: waaa kita sebya (ura jgn jeles hakhak) tul tu..apa2 pon dlm hal macm nih kita kena tahu ke aman arah kita…

  9. 08/04/2009 at 9:00 am

    yani nak kawen cepat la gini..hehehehetp ade ke y sudi?hua hua hua

  10. 08/04/2009 at 9:39 am

    kawen yani…dah keje kann hehe..lain lee ha nihh..duk ngadap buku ag huhu…JGN LUPE JEMPUT!!..kompom dtg…dekat je kang haha

  11. 08/04/2009 at 12:57 pm

    30? hmm.. dia mmg tak nak kwen ag kot.. lg pun ade gak org yg tak cy ngn kebolehan lelaki mentadbir diri pompuan.. so bila jd gitu.. lambat laa kwen..satu hal ag.. dia mmg sorg memilih kot.. yg nak org sume ny perfect.. huhu.. mati tak kwin laa klu gi2.. kan kan kan? huhu

  12. 09/04/2009 at 8:46 pm

    Salam, betul..usaha+doa+tawakkal=berjaya cari jodoh yang baik* jangan lupa banykkan istikharah n solat hajat ya..;-)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: