Home > Uncategorized > saNtaPan roHaNi

saNtaPan roHaNi

assalamualaikum…pembuka bicara hehe…semlm aku gie dgr dua ceramah..yg pagi tu kul830-1130pg Ceramah Perubatan Islam…best…best sgt hehe..ilmu baru bg aku..ye lahh…selama nih aku memang laa ada dgr pasal perubatan islam nih…tp aku tak penah g pon…emm perubatan darul syifa’…mesti korg penah dgr kan…

dlm slot2 ceramah tuhh die ada ajo mcm mana nak jadi perawat n pesakit??? waa jadi pesakit??? hakhak tak laaa kau gurau jek..die bgtahu antara2 jenis2 pesakit yg dikenal pasti…slot paling akhir paling best sbb die tunjuk video masa ustaz tu rwat pesakit..huhu aku takut sebenarnye…n kelakor pon ada…ada yg bersilat laa…ada yg menjerit…tp hakikatnye bukan pesakit tu yg melalak n meraung tp ‘benda’ yg ada dlm tuduh tu menraung2….video paling last tu tak phm bhs apa die ckp haha…memang kelakor r yg tu…dah la kuat die ckp…hehe…ustz tu ckp last2 die paksa benda tu kuar sbb ‘benda’ tu tak nak kuar hehe..

ehh lupa lakk nama ustz tu Ustaz Hj Husin bin Jusoh…perubatan darul syifa’…ustz ada citer masa die rawat sorg pesakit nih…’benda’ tu psiko die balik…kita org ni gelak laa..pas tu ustz explain..memang benda ni pandai psiko kita sbb die nak kita lemah…ustz tu ckp die dpt panggilan dr seorg suami, ms dlm fon tu die dgr laa isteri die jerit2 ckp ‘mana ustaz tu?? ala die lambat2 die takut akt aku laa tuh” haha kami semua gelak…ustz kata bile die smapai umah tu..is3 tu ckp “oooo ni lahh ustz tu….” hahha lwak tol…mcm2 karenah…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~##################~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

tu lahh beberapa kesah yg aku nak story masa aku g dgr ceramah perubatan islam…hermm mlmnye pulak aku g ceramah Ustzah farawahida…lec aku sendiri hehe…kebetulan Biro Kerohanian kolej aku anjurkan bacaan yasin n solat hajat sempena nak final exam…aku apa lagi join la sekali…lagi2 pulak dak2 kelas aku yg handle…lagi laa seronok hehe…

so aku nak berkongsi sedkit ilmu yg aku dpt masa aku dgr ceramah ustzah….byk ilmu yg aku nak catat nih tp tak tahu nak mula dr mana …adehh jap2..kita tgk dr sudut macm mana kita nak raih perhatian dr Allah s.w.t terhadap hambanya terutamanya pada diri kita…s

secara keseluruhannya ianya bermula dari hati..ikhlaskan hati n bersihkan jiwa, bykkan menyebut nama Allah…bg seorg yg bergelar wanita, muslimah, perempuan or yg seangkatan dengannya TUTUP lah aurat seperti yg disyariatkan…sebagaimana yg kita tahu, wanita itu fitnah…wanita mudah untuk masuk syurga dna wanita juga amat mudah nak masuk neraka….fikir2kanlah…

sebagai seorg perempuan, jagn anggap amal yg kita buat sudah cukup…amalan yg kita ada masih tak layak untuk kita berada di syurga Allah yg penuh rahmat…jadi…byk2kan bersedekah…

selain itu, selalu berbuat baik kepada ibubapa, tanpa restu mak ayah kita, ilmu yg kita dpat selam ini tak berkat..apa yg penting kita sebagai anak adalah restu mak ayah kita…sy selalu igtkan hal ini kepada diri sy sendiri…doa mak ayah kita yg paling aula…

sbgai seorg student.,..tak kira lahh kita belajar di mana, hakikat yg sama dalah kita sebagai pelajar, jgn kedekut ilmu, igt, ilmu itu bukan milik kita seorg, tp ilmu itu milik Allah….

hemmm apa lagi ek..haaa ustazah ada berkongsi antara amalan yg patut kita amalkan dlm kehidupan seharian kita:

1- sebelom tido baca:سبحان الله والحمدالله ولاإله إلاالله والله اكبر sebanyak 33x sampai kita tertido…isnya-allah kita akan tenang dan ilang segala penat seharian yg kita lalui…
2- bykkan solat tahajjud sbb masa ni doa kita diangkat, dan solat yg dpt menerangkan alam barzakh..
3- bykkan solat Dhuha: solat pembuka pintu rezki
4- amalkan Ma’thurat pagi dan petang
5- bykkan berckp benda2 yg baik,,sbb setiap patah perkataan kita adalah doa
6- berdio dengan harap2 cemas – berharap allah akan terima doa kita
Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. 05/04/2009 at 10:25 am

    waa.. mkin bgus ha leni.. hehe

  2. 05/04/2009 at 12:21 pm

    entry yg bagus 😉

  3. 05/04/2009 at 1:14 pm

    ura: ha dah lama berubah…ura je tak tahu..sbb ha sedar..ha bakal ustazahh sekurgnye ha kena jadi role model n lengkapkan beberapa ilmu lain..insya-allahhkmar: tq..amal2kan lah ye..sms2 manfaat tuk diri kita…

  4. 05/04/2009 at 3:32 pm

    Ceramah dari ustaz itu macam best pula. Seram juga dengar pasal ‘benda-benda’ itu.

  5. 05/04/2009 at 5:49 pm

    iron man: aa`ahh tul tu..aku lak nak sgt tgk tp kalo betul2 terjadi depan aku, aku takut huhu…

  6. 06/04/2009 at 9:50 am

    waa, makin bgus syg abg leni.. nnt crita kt abg ilmu2 prubatn islam yer.. kongsi same2.. ok syg.. 🙂

  7. 06/04/2009 at 10:52 am

    insya-allah syg….love u

  8. 06/04/2009 at 2:06 pm

    waaa… ura pun nak jd ustzah yg baik.. tp tak jd2.. asik jd rock je ni.. aduhai.. mcm mana ni.. huhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: